Make of Break methode

Break methode
Bij de Break methode wordt een maximale, isometrisch contractie geleverd, bij een vast gehouden hoek binnen het bewegingstraject. Deze concentrische contractie gaat ‘plotseling’ over in een excentrische contractie. Deze overgang wordt veroorzaakt door dat de therapeut die maximale isometrische contractie van de patiënt doorbreekt. Deze excentrische beweging blijft beperkt tot 1-5 cm, gedurende ca. 1 seconde.

Make methode
Bij de Make methode wordt de dynamometer in een positie op een vast punt in het bewegingstraject gehouden en de patiënt geeft maximale kracht tegen de dynamometer terwijl er geen beweging mag optreden. De patiënt levert in een paar seconden een maximale isometrische contractie die een aantal seconden moet worden vastgehouden.

Beide methoden
Beide methoden zijn betrouwbaar voor het meten van maximale kracht. In de literatuur wordt wel gesteld dat met de Break methode ongeveer 3% meer kracht wordt gemeten. Een nadeel van de Break methode is dat deze voor patiënten wat minder comfortabel is. De betrouwbaarheid van beide methoden verschilt niet sterk.

Introductie
Beinvloedende factoren
Protocol voorbeelden
Referenties